Wie zijn wij?

Ons Denderbieken werd als een beroepsvereniging opgericht in 1912. Uit documenten die opdoken bij de verkoop van het archief van de firma Mees, destijds gevestigd in Herentals, blijkt echter dat er in de streek rond Geraardsbergen al in 1893 aan georganiseerd imkeren werd gedaan. De toenmalige vereniging noemde ‘De verenigde bieëntelers der omstreken van Geraardsbergen’. Of ‘Ons Denderbieken’ uit die organisatie afstemt is onduidelijk.

Ons Denderbieken stelt zich tot doel het imkeren in de gemeenten Brakel, Lierde, Herzele, Geraardsbergen, Galmaarden en Herne te beschermen en bevorderen. Een andere doelstelling is het ontwikkelen van de kennis van haar leden. Hiervoor organiseert de vereniging tal van voordrachten en werksessies. Theoretische lessen en voordrachten gaan door in het Natuur- en Milieueducatiecentrum “De Helix”,  praktijklessen op een stand van een van de (bestuurs)leden. De leden ontvangen tienmaal per jaar het maandblad van de KVIB en onze eigen nieuwsbrieven.

bijen-03cIn 1977 werd Ons Denderbieken gerechtigd om de titel ‘koninklijke maatschappij’ te voeren. Nog later, in 1997, schonk onze vereniging een kostuumpje aan de oudste Manneken-pis van het land en werd zo lid van de broederschap met dezelfde naam.

Ons Denderbieken is aangesloten bij de Oost-Vlaamse Imkervereniging VZW. Deze laatste is op haar beurt lid van de Koninklijke Vlaamse Imkerbond (KonVIB).

Ons denderbieken, Geraardsbergen, imkers, bijenteelt